Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Hoe verzeker je jouw kind (tot 18 jaar) het beste voor orthodontie?

Zo’n 45% van de jongeren in Nederland krijgt tussen de 10 tot 15 jaar een beugel. Een beugel is vaak nodig wanneer het gebit niet goed op elkaar aansluit of wanneer er tanden scheef staan. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten beugels naast de traditionele metalen beugel. Het dragen van een beugel kan een paar jaar duren, afhankelijk van de ernst van de tandheelkundige problemen.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Tot de leeftijd van 18 jaar wordt orthodontie, zoals een beugel, alleen vergoed vanuit de basisverzekering in uitzonderlijke situaties, zoals bij een schisis (hazenlip), ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen van de mond, kaak of het gebit. In de meeste gevallen moet je de behandeling zelf betalen of wordt deze gedekt door een aanvullende zorgverzekering.

Welke verzekering vergoedt orthodontie tot 18 jaar?

Er zijn veel aanvullende verzekeringen die een deel van de kosten voor orthodontie vergoeden. Hierbij verschilt vaak de premie, de wachttijd, de dekkingsgraad en de hoogte vergoeding. Het kiezen van een aanvullende verzekering kan dus best lastig zijn. Daarom heeft ZorgKiezer.nl de aanvullende verzekeringen met de hoogste dekking op een rijtje gezet. Let op: Bij Menzis en CZ geldt een wachttijd in onderstaand overzicht.

Zorgverzekeraar

Polis

Dekking

Premie

CZ

Zorgbewustpolis

2045 euro, 80% vergoed

€ 25,30

ONVZ

Vrije Keuze Optifit

€2000, 100% vergoed 1e jaar max €1000. 2e jaar max €1000

€ 46,95 (met ZorgKiezer korting)

Menzis

Basis TandVerzorgd 750

2000 euro, 100% vergoed

100% vergoed € 55,40

Welke zorgverzekering geen wachttijd orthodontie 2024?

In 2024 zijn er twee zorgverzekeringen die geen wachttijd hanteren. Let op: ONVZ en a.s.r. hanteren wel een beperking in de vergoeding. Je mag hierbij niet het volledige bedrag in het eerste jaar gebruiken. Bekijk hieronder:

Zorgverzekeraar

Polis

Dekking

Premie

ONVZ

Vrije Keuze Optifit

€2000, 100% vergoed 1e jaar max €1000. 2e jaar max €1000

€ 46,95 (met ZorgKiezer korting)

a.s.r.

Ruime Keuze Uitgebreid

2000 euro, 80% vergoed (maximaal 500 euro in het eerste jaar)

€ 57,50

 

Wanneer je een lager bedrag als vergoeding wil, zijn er meer verzekeraars zonder wachttijd.

Waar moet je op letten bij een aanvullende verzekering voor orthodontie?

Bij het kiezen van een aanvullende verzekering met dekking voor orthodontie tot 18 jaar is het van groot belang om rekening te houden met verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Hoogte van de vergoeding
  Voordat je een verzekering kiest is het verstandig om de verwachte kosten voor de behandeling van je kind in te schatten. Op basis hiervan kun je een aanvullende verzekering kiezen die zo goed mogelijk aansluit bij de te verwachten uitgaven.
 2. Wachttijd
  Veel aanvullende verzekeringen hanteren een wachttijd voor orthodontie. Dit betekent dat je pas na een bepaalde periode gebruik kunt maken op de vergoeding. Vaak geldt een wachttijd van 1 jaar. Het is belangrijk om te weten dat als je je vanaf 2024 verzekert voor een polis met een wachttijd van één jaar, je pas vanaf 2025 recht hebt op vergoeding.
 3. Medische acceptatie
  Sommige verzekeringen hanteren een medische acceptatie. Hierbij kan de verzekeraar je vragen stellen over bijvoorbeeld de huidige situatie van het gebit van je kind en de verwachte behandelingen. Op basis van je antwoorden kan het zijn dat je niet wordt geaccepteerd voor de verzekering.
 4. Vergoedingstermijn
  Het vergoedingstermijn kan variëren bij verschillende verzekeringen. Sommige polissen keren een eenmalig bedrag uit, terwijl andere verzekeringen jaarlijks een vast bedrag vergoeden.

Waarom geldt er 1 jaar wachttijd voor orthodontie?

De wachttijd voor orthodontie is er om een reden. Wanneer je deze verzekering afsluit verwacht je de vergoeding het komende jaar voor de behandeling nodig te hebben, deze kosten kunnen snel oplopen voor de verzekeraar. Daarom moet je bij de meeste zorgverzekeraars eerst één jaar premie betalen voordat de beugelbehandeling start. Kijk altijd goed naar de voorwaarden van de verzekering of er sprake is van een wachttijd.

Hoeveel kost een beugel?

De kosten voor orthodontie tot 18 jaar zijn afhankelijk van de duur van de behandeling en het type beugel. Gemiddeld komen de kosten uit op € 2000 tot € 3000,- dit is voor een behandelingsduur van ongeveer 3 jaar.

Aanvullende verzekering vergelijken

Wil je een aanvullende verzekering afsluiten bij je zorgverzekering 2024? Dan is het belangrijk om op te letten. Veel zorgverzekeraars bieden pakketten met verschillende dekkingen aan. Controleer daarom of de tandheelkundige zorg die jij nodig hebt wordt vergoedt. Let hierbij ook op het vergoedingspercentage en de wachttijd voor je gebruik kan maken van de vergoeding. Door zorgverzekering te vergelijken via Zorgkiezer kan je dit eenvoudig doen.

Via onze vergelijker kun je gemakkelijk en snel verzekeringen vergelijken.

 

Laatste update op 20 december 2023 – 13:28 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344