Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Welke zorgverzekeringen hebben beperkende voorwaarden in 2024?

Elk jaar stelt de overheid opnieuw de dekking van het basispakket vast, waardoor de basisverzekering voor iedereen gelijk is. Desondanks hanteren verzekeraars verschillende technieken om de premie zo laag mogelijk te houden. Deze beperkende voorwaarden kunnen van invloed zijn op de dekking en vergoeding die je ontvangt. De beperkingen komen het meest voor bij budgetpolissen.

Op deze pagina ontdek je wat de beperkende voorwaarden zijn en wat dit voor jou betekent.

Welke basispolissen hebben beperkte voorwaarden?

Elk jaar doen zorgverzekeraars opnieuw hun best om de maandelijkse premie zo laag mogelijk te houden. Een van de manieren om dit te doen, is door beperkende voorwaarden te stellen aan de basisverzekering. De zorgverzekeraars die in 2024 van deze strategie gebruikmaken zijn:

Wat zijn beperkende voorwaarden?

Beperkende voorwaarden bij zorgverzekeringen kunnen variëren tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen en typen polissen. Er zijn een aantal beperkende voorwaarden die elk jaar veel voorkomen, maar welke zijn dit precies? We hebben de meest voorkomende voorwaarden op een rij gezet:

Beperkte keuze voor zorgverleners met een contract

De meest voorkomende beperking is het beperkte aantal ziekenhuizen of zorgverleners waar je terecht kunt voor een volledige vergoeding. Hierdoor loop je het risico een deel van de kosten zelf te moeten betalen, zelfs als de zorg onder de basisverzekering valt. Het is daarom belangrijk om te controleren of de zorgverlener of het ziekenhuis waar je naartoe gaat, een contract heeft met de verzekeraar.

Alleen samenwerking met gespecialiseerde ziekenhuizen

Het kan ook voorkomen dat jouw verzekeraar voor specifieke behandelingen met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract sluit. Je kan dan alleen terecht in deze gespecialiseerde ziekenhuizen voor volledige vergoeding. Zelfs als de andere ziekenhuizen ook een contract hebben. De verzekeraars met deze beperkingen zijn CZ, CZdirect, De Christelijke Zorgverzekeraar, De Friesland, FBTO, IZA, IZZ, Interpolis, Just, UMC, United Consumers, Univé, VGZ, VGZ Bewuzt, ZEKUR, ZieZo en Zilveren Kruis.

Lage vergoeding voor zorgaanbieders zonder contract

In 2024 vergoeden sommige polissen minder dan 70% bij ongecontracteerde ziekenhuizen. De polissen waar een lager percentage wordt gedekt zijn:

Bij de verzekeringen van Anderzorg, Menzis en VinkVink varieert de vergoeding per type zorg. Bij VinkVink ontvang je bijvoorbeeld slechts 50% voor ongecontracteerde ergotherapie, dieetadvies, logopedie en kraamzorg. Voor medisch specialistische zorg wordt echter wel 75% vergoed bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Daarnaast zien we voor 2024 meer zorgverzekeraars met een beperkte vergoeding voor GGZ-zorgverleners. Waarbij je zelfs met een combinatiepolis geen volledige vergoeding krijgt voor niet gecontracteerde GGZ. Verder kan er sprake zijn van een beperkte keuze uit leveranciers voor medische hulpmiddelen. Zo kan de voorwaarde zijn dat je de hulpmiddelen verplicht online bij een specifieke leverancier moet bestellen,

Heeft mijn zorgverzekeraar beperkte voorwaarden?

Vraag jij je af of jouw verzekeraar deze beperkte voorwaarden hanteert? Dan is het handig om de polisvoorwaarden van je specifieke zorgverzekering in te zien. In de polis wordt precies benoemd wat er vergoed wordt en onder welke voorwaarden. Als je twijfelt over de beperkte voorwaarden van je verzekering, kun je het beste contact opnemen met je verzekeraar.

Is een polis met beperkte voorwaarden nog steeds betrouwbaar?

De verzekeringen met beperkte voorwaarden zijn vaak de goedkopere polissen, zoals de budget- of de natura select polis. Deze voorwaarden zijn er om de maandelijkse premie zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Deze verzekeraars zijn verder nog steeds betrouwbaar; het is alleen belangrijk om je als verzekerde bewust te zijn van de beperkingen.

Voor mensen die bereid zijn bepaalde tegemoetkomingen te doen in ruil voor lagere premies, kunnen deze polissen een financieel aantrekkelijke optie zijn.

Zorgverzekering vergelijken

Wil je weten welke zorgverzekering het beste bij jouw budget past? Start dan direct met zorgverzekering vergelijken. Op basis van premies, dekkingen, polisvoorwaarden en jouw zorgbehoeftes wordt er een lijst getoond van de zorgverzekeringen die het beste bij je passen.

Heb je hulp nodig bij het vergelijken? Dan kun je gratis contact met ons opnemen via het telefoonnummer 020 2611 600. Er staat een team van zorgspecialisten voor je klaar. Zij helpen je verder met alle vragen.

Laatste update op 13 december 2023 – 12:21 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344