Vergoedingenoverzicht Fysiotherapie 2024
Stel je wordt iedere ochtend wakker met rugpijn, of je blijft maar last houden van die sportblessure. In die gevallen kan fysiotherapie uitkomst bieden.
Fysiotherapie is de tak in de gezondheidszorg die zich bezighoudt met het functioneren van ons bewegingsapparaat. Klinkt heel mooi, maar wat betekent dat nu precies? Het bewegingsapparaat bestaat uit jouw botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Samen zorgen zij ervoor dat jouw lichaam zich kan bewegen. Heb jij pijnklachten die je belemmeren in het bewegen? Dan kan een fysiotherapeut jou vaak verder helpen.
Fysiotherapie wordt in sommige gevallen (deels) vergoed vanuit de basisverzekering, maar meestal is dit niet het geval. Daarom is het verstandig om fysiotherapie aanvullend mee te verzekeren. Wil jij weten wat de fysiotherapie vergoedingen 2024 zijn?
Fysiotherapie in de basisverzekering
De vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering is erg beperkt. Dit geldt wel voor:
-
Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar
- De basisverzekering vergoed in eerste instantie 9 behandelingen
-
Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
- Er is vergoeding vanaf de eerste behandeling voor de duur van de indicatie of zo lang de zorgverlener het noodzakelijk acht.
-
Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
- Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
-
Behandeling bij etalagebenen
- Voor looptherapie bij etalagebenen geldt een vergoeding van maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. Het benodigde aantal behandelingen wordt per patiënt vastgesteld in overleg met de fysio- of oefentherapeut en eventueel de verwijzer.
-
Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
- Voor bekkenfysiotherapie bij urineverlies worden maximaal 9 behandelingen vergoed voor de duur van de verzekering. Dit aantal betreft een maximum. Het benodigde aantal behandelingen wordt per patiënt vastgesteld in overleg met de therapeut en eventueel de verwijzer.
-
Behandeling bij artrose
- Bij artrose in de knie- en heupgewrichten worden maximaal 12 behandelingen oefentherapie per 12 maanden vergoed uit de basisverzekering. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. Het daadwerkelijke benodigde aantal wordt per patiënt vastgesteld in overleg met de therapeut en eventueel de verwijzer.
-
Behandeling bij COPD
- In het geval van COPD-klachten zijn er meerdere behandeltrajecten mogelijk. Dit kan wisselen van maximaal 5 behandelingen tot maximaal 70 behandelingen. De situatie wordt door de zorgverlener en verwijzer per patiënt bekeken. Lees hier meer over COPD.
Fysiotherapie in de aanvullende verzekering
In de meeste gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig voor de vergoeding van fysiotherapie. Dit geldt voor:
-
Tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar
- Let op: deze vergoeding vormt een aanvulling op de vergoeding vanuit de basisverzekering.
- Tijdelijke klachten bij patiënten van 18 jaar en ouder
-
Behandeling van een chronische aandoening bij patiënten van 18 jaar en ouder.
- De eerste 20 behandelingen bij een chronische indicatie. Vanaf de 21e behandeling is er vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk.
De verschillende soorten fysiotherapie
Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie. Iedere vorm van fysiotherapie heeft zijn eigen specialisatie. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Algemene fysiotherapie: de naam spreekt voor zich. De algemeen fysiotherapeut helpt mensen met pijnklachten die hen belemmeren in het dagelijks leven.
- Arbeidsfysiotherapie: de arbeidsfysiotherapeut richt zich op werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Hierbij gaat het deels om klachten die op de werkvloer zijn ontstaan en ook re-integratie na medisch verlof.
- Bekkenfysiotherapie: de bekkenfysiotherapeut helpt mensen met pijnklachten in de bekken, lage rug, buik en bekkenbodem. Deze klachten kunnen bij mannen, vrouwen én kinderen voorkomen. Bij vrouwen is de kans op bekkenklachten echter groter wanneer zij zwanger zijn of kinderen hebben gekregen. Bekkenfysiotherapie is daarnaast ook een veel gekozen behandelmethode bij onvrijwillige urine incontinentie.
- Geriatriefysiotherapie: deze vorm van fysiotherapie richt met name ouderen (geriatrische zorg = ouderenzorg). Wanneer het lichaam wat ouder wordt, komen er steeds meer kwaaltjes om de hoek kijken en beweegt het lichaam zich minder soepel. De geriatriefysiotherapeut helpt ouderen met deze klachten om zo de vitaliteit ook oudere leeftijd te behouden.
- Kinderfysiotherapie: de kinderfysiotherapeut richt zich specifiek op de behandeling van bewegingsproblemen of een bewegingsachterstand bij kinderen tot 18 jaar.
- Kaakfysiotherapie: de kaakfysiotherapeut is gespecialiseerd in problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd, de hals en de kaak. Een kaakfysiotherapeut heet ook wel een orofaciaal fysiotherapeut.
- Manuele therapie: Een manueel therapeut is gespecialiseerd in klachten die te maken hebben met de wervelkom en de gewrichten in armen en benen. Door middel van therapie worden de houding en het bewegen van de patiënt verbeterd.
- Oedeemfysiotherapie: Patiënten die last hebben van oedeem houden abnormale hoeveelheden vocht vast in het lichaam. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij mensen met kanker, bloedvatproblemen of littekens. Een oedeemfysiotherapeut helpt deze patiënten met de behandeling van pijnklachten die door het oedeem ontstaan.
- Oefentherapie Cesar-Mensendieck: de gedachte achter oefentherapie is, dat veel pijnklachten ontstaan door een verkeerde houding. Een oefentherapeut richt zich dan ook op het verbeteren van de houding door middel van oefeningen. Oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck komen voor het overgrote deel overeen. Daarom worden ze vaak onder één noemer geplaatst.
- Psychosomatische fysiotherapie: bij sommige lichamelijke klachten is het lastig om een medische diagnose te stellen. Vaak gaan deze klachten hand in hand met spanning of stress. Dit noemen we psychosomatische klachten. Deze klachten vormen het specialisme van de psychosomatische fysiotherapeut.
- Shockwave therapie: bij deze therapie worden pijnklachten aangepakt met behulp van schokgolven. De therapie stimuleert het lichaam om te herstellen en vermindert de pijn. De behandelwijze is nog relatief nieuw. Dit betekent dat er nog volop wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Op dit moment komt shockwave therapie slechts bij een beperkt aantal verzekeraars voor vergoeding in aanmerking.
- Sportfysiotherapie: in grote lijnen houdt een sportfysiotherapeut zich bezig met twee typen fysiotherapie. Hij begeleidt (professionele) sporters én helpt mensen die na ziekte of blessure langzaam weer willen beginnen met sporten.
Goed om te weten
- Het is niet verplicht om eerst een verwijzing van de huisarts te vragen. Dit is wel aan te raden. Ieder behandeltraject begint met een intake. Hierin wordt gekeken wat je voor klachten hebt en wat de fysiotherapeut eventueel voor je kan betekenen. Bij de huisarts is deze intake gratis (je betaalt hier ook geen eigen risico voor), bij de fysiotherapeut kost dit een behandeling.
- Let goed op of jouw fysiotherapeut een contract heeft met jouw verzekeraar. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat je zelf een deel van de kosten moet betalen.
- Voor de vergoedingen uit de basisverzekering betaal je wél eigen risico (in totaal maximaal 385 euro per jaar). Kinderen tot 18 jaar hoeven géén eigen risico te betalen.