ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 21:00
Contact

Geestelijke gezondheidszorg

Door: - Leestijd: 1 minuut

Geestelijke gezondheidszorg is zorg voor mensen met psychische klachten. 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Geestelijke gezondheidszorg richt zich op problemen die te maken hebben met de levensontwikkeling en persoonlijke leefomstandigheden. Ook kan het te maken hebben lichamelijke factoren of verslavingen die van invloed zijn op de menselijke geest. Hierbij kun je denken aan stress, overspannenheid, straatangst, depressiviteit, agressiviteit, schizofrenie etc.

Verschillende soorten zorg

De geestelijke gezondheidszorg verschilt per persoon en per probleem. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Ook wordt er gekeken naar de zwaarte en de oorzaak van het probleem. De meeste mensen die behandeling krijgen voor geestelijke gezondheidszorg hebben eerst samen met hun huisarts gekeken naar wat voor hen geschikt is.

Vormen van geestelijke gezondheidszorg

De manier waarop er zorg wordt verleend verschilt per persoon en per situatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen deze verschillende vormen van zorg.

  • Poliklinische of ambulante behandelingen
  • Behandeling in deeltijd
  • Intensieve zorg tijdens een opname
  • Acute opname

De eerste lijn van zorg is generalistisch, snel en gemakkelijk toegankelijk. Onder de eerste lijn valt zorg van de huisarts, maatschappelijk werk en de eerstelijns psychologen. Wanneer er vraag is naar specialistische handelingen, verwijst de huisarts, een medisch specialist of Bureau Jeugdzorg de patiënt door naar de tweede lijn. De tweede lijn bevat de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg welke door GGZ-instellingen aangeboden wordt.

Vergoeding psychische gezondheidszorg

Sinds 1 januari 2014 kan iedereen voor psychische klachten terecht bij zijn of haar huisarts. Ook kun je hulp krijgen van een praktijkondersteuner als je huisarts daarmee samenwerkt. De kosten van de zorg van je huisarts en/of praktijk ondersteuner worden vergoed in je basisverzekering. Bij deze zorg hoef je geen eigen risico te betalen.

Als jouw huisarts je niet genoeg kan behandelen verwijst hij je naar de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De basis GGZ is bedoelt voor mensen met lichte tot matige psychische aandoeningen. De gespecialiseerde GGZ is uitsluitend voor mensen met zware en ingewikkelde psychische aandoeningen. De vergoedingen van de basis GGZ en de gespecialiseerde GGZ verschillen per zorgverzekeraar. Ze worden allebei geheel of gedeeltelijk vergoed. Kijk in ons vergoedingenoverzicht per verzekeraar wat voor jou geschikt is.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct