Berekening koopkracht
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutZorgKiezer.nl vindt het belangrijk dat je inzicht hebt in hoe de plannen van het kabinet jouw koopkracht beïnvloeden.Wij geven je graag handvatten en tools, zodat zaken duidelijk worden. Dat doen we onder andere met zorgverzekeringen, tandartstarieven, wachtlijsten in de zorg, en dus ook met kabinetsplannen. Zo creëren we duidelijkheid in complexe markten en ingewikkelde zaken, zodat jij weet waar je aan toe bent.
Hoe bereken je de koopkracht?
Bij de berekening van de koopkracht wordt gekeken naar de inkomsten tegenover de uitgaven. Komt er meer geld binnen, dan heb je meer te besteden. In 2016 hadden alle werkenden een belastingvoordeel. Daarentegen stegen de uitgaven ook. De zorgpremie werd duurder, evenals de belastingen op levensmiddelen. Met een rekensommetje kun je bepalen of je per saldo meer of minder overhoudt.
Koopkracht 2024
Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wordt voorspeld dat de economie naar verwachting een gemiddelde groei van 1,4 procent zal doormaken in de periode tussen 2024 en 2026. Voor het lopende jaar wordt nu een groei van 0,5 procent verwacht, een bijstelling ten opzichte van de eerdere voorspelling van 0,9 procent.
Bijstandsgerechtigden, AOW'ers en lagere inkomens profiteren
Vooral bijstandgerechtigden, AOW'ers en lagere inkomens profiteren vanwege de verhoging van de zorg-en huurtoeslag.
Besparen op je zorgpremie in 2024
Of de berekening van je koopkracht nu voordelig of nadelig uitvalt, besparen op de zorgverzekering wil iedereen. Bij ZorgKiezer.nl kun je eenvoudig de verschillende zorgverzekeringen voor 2024 vergelijken.