ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 21:00
Contact

5 tips om te besparen op je eigen risico

Door: - Leestijd: 3 minuten

Voor alle zorg die je uit de basisverzekering gebruikt betaal je eerst je verplichte eigen risico. Het eigen risico wordt elk jaar opnieuw door de overheid bepaald. Tot 2026 is het eigen risico vastgezet op 385 euro. Het eigen risico in 2024 is vastgezet en blijft 385 euro.

Je kunt dit bedrag verhogen met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Wanneer je hiervoor kiest loop je zelf een groter financieel risico, in ruil daarvoor krijg je korting op de maandpremie. Die korting kan op jaarbasis oplopen tot ruim 300 euro.

Besparen op je eigen risico - 5 tips

1. Laat kleine ingrepen door de huisarts doen

Huisartszorg valt onder de basisverzekering, maar je hoeft hier geen eigen risico voor te betalen. Dit is een uitzondering op de regel. Laat de ingrepen die een huisarts kan doen dus door jouw huisarts uitvoeren. Zo kan je eenvoudig besparen op je eigen risico. Behandelingen die een huisarts kan doen zijn bijvoorbeeld het weghalen van een moedervlek of het plaatsen van een spiraaltje. Wanneer jouw huisarts een dergelijk ingreep niet kan uitvoeren, kan hij je eventueel wél  doorverwijzen naar een andere huisarts.

2. Toch naar het ziekenhuis? Vraag je verzekeraar naar de beste keus

Ieder ziekenhuis rekent een ander tarief voor dezelfde ingreep. Dit heeft te maken met commerciële afspraken tussen de verzekeraars en de ziekenhuizen. Let dus goed op bij welk ziekenhuis jij je laat behandelen. Dit kan invloed hebben op de hoeveelheid eigen risico die je moet betalen. Ben jij al door je eigen risico heen? Dan zal de zorgverzekeraar direct overgaan tot vergoeden. 

Let op. Heeft een ziekenhuis geen contract met je zorgverzekeraar, dan kan het zijn dat je een groter deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Bekijk dus vooraf goed bij welke ziekenhuizen jij terecht kunt met jouw verzekering en neem contact op met je verzekeraar over de prijsafspraken. Als je naar een ziekenhuis gaat zonder contract, betaal je ook een deel van de kosten zelf als je hele eigen risico al is verbruikt. 

3. Vraag je zorgverzekeraar naar medicijnen

Slik jij medicijnen? Let dan op welke medicijnen je mee krijgt. Geneesmiddelen worden vergoed door de basisverzekering en hiervoor betaal je dan ook eigen risico. Verzekeraars kunnen voorwaarden hangen aan de vergoeding van de medicijnen, waarbij ze soms alleen een specifieke leverancier of merk vergoeden. Krijg jij een alternatief, dan zijn de prijzen vaak hoger en betaal je dus meer eigen risico. Je kan vooraf bij je zorgverzekeraar controleren of jouw medicijn volledig vergoed wordt en wat de mogelijkheden zijn.

4. Ga eerst langs de huisartsenpost

Heb je in het weekend of in de avonduren zorg nodig en gaat het niet om een noodgeval? Ga dan niet naar de spoedeisende hulp! Je kan dan beter contact opnemen met de dienstdoende huisartsenpost. Een bezoek aan de huisartsenpost valt namelijk onder huisartsenzorg. Dit betekent dat je hier geen eigen risico voor hoeft te betalen. Als er bij een bezoek aan de huisartsenpost blijkt dat aanvullend onderzoek nodig is, dan valt dit wel onder het eigen risico. Voorbeelden zijn het maken van een röntgenfoto's of het doen van bloedonderzoek. Weet je niet zeker of jouw situatie valt onder spoedeisende hulp, bel dan eerst de huisartsenpost. Zij kunnen beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Zo voorkom je onnodige kosten voor een bezoek aan de eerste hulp.

5. Eigen risico betalen in termijnen

Heb je gebruik gemaakt van zorg die onder het eigen risico valt? Dan kan het zijn dat je in één keer een flinke rekening op de mat krijgt. Komt het niet uit om dit bedrag in één keer te betalen? Je kunt je eigen risico vaak in termijnen betalen. Vraag je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Kies je voor enkel het verplichte eigen risico, dan kan je dit bij de meeste verzekeraars ook vooraf in termijnen betalen. Je betaalt dan 10 maandenex tra premie. Mocht je dan toch zorg gebruiken, dan hoef je er geen eigen risico meer voor te betalen. Heb je aan het einde van het jaar het eigen risico niet opgemaakt, dan krijg je het restant aan eigen risico weer teruggestort van je zorgverzekeraar.

Wil je meer weten over het eigen risico?
Wij hebben het uitgelegd op de pagina: Eigen risico, wat is dat?

Vrijwillig eigen risico verhogen

Wanneer je niet of nauwelijks gebruik maakt van zorg die uit de basisverzekering komt, kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Als je hiervoor kiest, dan ontvang je korting op de maandpremie voor de basisverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandpremie. De hoeveelheid korting die je krijgt verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt het eigen risico verhogen met maximaal 500 euro per jaar. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van 385 euro.

Kies je voor een verhoogd eigen risico? Dan is het belangrijk om een potje met geld achter de hand te hebben voor het geval dat je wel gebruik moet maken van zorg uit de basisverzekering. Als jij een vrijwillig eigen risico van 500 euro kiest, dan betekent dit dat je de eerste 885 euro zelf moet betalen op het moment dat je zorg nodig hebt. Je komt pas voor vergoeding in aanmerking wanneer je volledige eigen risico is verbruikt. 

Meer weten over het vrijwillige eigen risico?
Wij hebben het uitgelegd op de pagina: Vrijwillig eigen risico

Zorgverzekeringen vergelijken

Wil jij besparen op je zorgverzekering? Vergelijk je zorgverzekering of lees 10 tips om te besparen op je zorgverzekering.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct