Narcolepsie
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutNarcolepsie is een slaapstoornis. Bij deze aandoening is het normale slaap/waakpatroon verstoord.
Het kenmerkende symptoom uit zich in slaperigheid en onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Zelfs wanneer patiënten voldoende nachtrust hebben gekregen, hebben zij dagelijks last van slaapaanvallen. In Nederland zijn er ongeveer zevenduizend mensen met narcolepsie
Oorzaak narcolepsie
Deze ziekte komt voort uit het ontbreken van de hersenstoffen hypocretine en orexine in de hersenen.
Deze stoffen ontbreken omdat de cellen in het eigen lichaam de hypocretinecellen als vijand zien.
Kenmerken narcolepsie
- Slaapaanvallen
- Kataplexie (tijdelijk verlies van spierfuncties)
- Slaapparalyse (slaapverlamming)
- Hypnagoge hallucinaties (voortgebracht uit levensechte dromen)
- Verstoorde nachtelijke slaap
Behandeling narcolepsie
Narcolepsie is een ongeneeslijke ziekte. Toch zijn er bepaalde hulpmiddelen die de dagelijkse gang van zaken wat verlichten, bijvoorbeeld medicatie die de patiënt ervan weerhoud in slaap te vallen.
Overzicht geneesmiddelen narcolepsie
Opwekkende/stimulerende medicijnen
Door de opwekkende werking kunnen deze medicijnen slaapaanvallen voorkomen. Ze zorgen ervoor dat je overdag alerter bent. Voorbeelden zijn methylfenidaat, modafinil en dexamfetamine.
Hydroxyboterzuur
Hydroxyboterzuur versterkt de nachtelijke slaap en helpt zo slaapaanvallen voorkomen. Het vermindert ook de kataplexie aanvallen.
Tricyclische antidepressiva
Tricyclische antidepressiva regelen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline in de hersenen. Deze twee stofjes spelen een rol bij stemming en emoties. Tricyclische antidepressiva worden dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. De medicijnen verminderen ook slaapaanvallen. Voorbeelden zijn clomipramine en imipramine.
Aangepaste levensstijl
Met een aangepaste levensstijl kan er ook een groot verschil bereikt worden. Denk hierbij aan:
- Op dezelfde tijden naar bed gaan
- Twee keer per dag een middagdutje doen
- Geneesmiddelen zoals Ritalin en Antidepressiva
- Vergoedingen medicijnen narcolepsie
Zorgverzekering vergelijken
Twijfel je wat het beste voor jou is? Of heb je hulp nodig bij het vergelijken van je ziektekostenverzekering? Bel ons op 020 2611 600. Ons service team staat voor je klaar om jou te helpen en je vragen te beantwoorden.