Wordt spoedeisende hulp vergoed?
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutStel je valt van je fiets en je arm is daardoor uit de kom geraakt. Ondanks dat dit heel erg pijnlijk kan zijn, is dit niet levensbedreigend. Ga in zulke situaties altijd eerst langs bij je huisarts. Gebeurt zoiets ’s avonds of in het weekend, bezoek dan de huisartsenpost. Voor een bezoek aan beiden geldt namelijk geen eigen risico en zo kost het je dus niks.
De huisarts zal je als dat nodig is doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Spoedeisende hulp ziekenhuis
Ga je direct naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, dan vallen de kosten wel onder je eigen risico. Ook wanneer de huisarts je doorverwijst naar de spoedeisende hulp voor onderzoek of behandeling. Blijkt jouw bezoek meer te kosten dan de hoogte van je eigen risico, dan worden deze extra kosten vergoed, ook als jouw zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis waar je bent onderzocht en/of behandeld.
Bel in levensbedreigende situaties wel altijd de ambulance!
Spoedeisende hulp in het buitenland
Ook tijdens je vakantie in het buitenland kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Het kan zijn dat je direct medische zorg nodig hebt en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je vaak verder helpen bij het zoeken naar de dichts bij zijnde ziekenhuis.
De basisverzekering vergoedt de spoedeisende zorg tot het maximaal geldende tarief in Nederland. Hanteert het ziekenhuis hogere tarieven dan moet het verschil zelf betaald worden. In landen als de Verenigde Staten en Canada is de gezondheidszorg flink duurder dan in Nederland en wanneer je van plan bent naar deze landen te reizen kan het verstandig zijn een werelddekking in je aanvullende zorgverzekering op te nemen of een reisverzekering met een dekking voor medische kosten af te sluiten.