Vergoeding bij aandoeningen gerelateerd aan alcohol
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutMen spreekt van alcohol afhankelijkheid wanneer je geen controle meer hebt over het gebruik van alcohol, ondanks verscheidene negatieve sociale en lichamelijke gevolgen. Alcohol afhankelijkheid kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan leverschade, zenuwschade, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, vitaminetekorten en verschillende vormen van kanker veroorzaken. Ook kunnen hersenaandoeningen als dementie of Korsakow en depressies, angststoornissen en psychosen een gevolg zijn van ernstig overmatig alcoholmisbruik.
Hoe kan alcohol afhankelijkheid worden behandeld?
Wanneer je denkt van alcohol afhankelijk te zijn is het verstandig naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan samen met jou zoeken naar de juiste behandeling om je te helpen met het stoppen van drinken van alcohol. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
Vergoedingen van behandeling via je zorgverzekeraar
Voor iedere Nederlander is het hebben van een basisverzekering verplicht. Vanuit de basisverzekering wordt de standaardzorg die wordt geleverd door de huisarts vergoed. Verslavingszorg valt onder tweedelijns psychologische zorg. Als je wordt doorverwezen voor verslavingszorg wordt dit ook vanuit de basisverzekering vergoed. Het is echter afhankelijk van je soort behandeling en de kliniek of instantie die je kiest of de volledige behandeling vergoed zal worden vanuit de basisverzekering. Het is daarom verstandig goed te kijken naar de eisen van je zorgverzekeraar, wanneer je op zoek bent naar een kliniek of een instantie.
Voor alle zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, uitgezonderd de huisarts, betaal je een wettelijk verplicht eigen risico. In 2024 bedraagt het minimale eigen risico 385 euro.