Vergoeding bij gezichtsstoornissen
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenGezichtsstoornissen komen veel voor in Nederland en behoren tot de ziektegroep met de meeste zorgkosten. De meest voorkomende gezichtsstoornissen zijn:
- Staar (cataract)
- Glaucoom
- Leeftijdsgebonden maculadegeneratie
- Diabetische retinopathie.
Deze stoornissen kunnen leiden tot slechtziendheid en blindheid.
Uitleg van de meest voorkomende gezichtsstoornissen
Staar is een vertroebeling van de ooglens als gevolg van ouderdom of onder andere diabetes mellitus, trauma en gebruik van corticosteroïden. De symptomen van staar hangen af van de lokalisatie (aan één oog of beide ogen) en de ernst van de staar. Door middel van onderzoek met een spleetlamp kan de diagnose staar gesteld worden. Staar wordt in de meeste gevallen operatief behandeld door implantatie van een kunstlens.
Glaucoom is een aantasting van de oogzenuw, waardoor uitval van het gezichtsveld optreedt. De belangrijkste risicofactor hiervoor is een te hoge oog(bol)druk. De diagnose kan gesteld worden door oogspiegelen, oogdrukmeting en gezichtsveldonderzoek. In eerste instantie bestaat de behandeling uit het verlagen van de oogboldruk door middel van medicatie. Mocht dit niet helpen kan er gekozen worden voor een laserbehandeling.
Maculadegeneratie is atrofie van het netvlies, waardoor er uitval optreedt van het centrale deel van het gezichtsveld en afname en de gezichtsscherpte. Dit leidt tot ernstige slechtziendheid. Risicofactoren hiervoor zijn leeftijd, erfelijkheid, hoge bloeddruk, diabetes mellitus en roken. De diagnose kan worden gesteld door middel van oogspiegelen. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een laserbehandeling en angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten) remmers.
Diabetische retinopathie is een afwijking aan het netvlies als gevolg van diabetes mellitus. Dit ontstaat door vaatgroei in het netvlies en lekkage van eiwitten en vetten uit de bloedvaten van het netvlies. Als gevolg hiervan neemt de gezichtsscherpte geleidelijk af. Door middel van oogspiegelen kan de diagnose gesteld worden. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een laserbehandeling en angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten) remmers. Glucosegehalte en hoge bloeddruk bij diabetes mellitus zijn belangrijke risicofactoren. Wanneer deze risicofactoren beperkt worden is diabetische retinopathie te voorkomen.
Vergoeding door je zorgverzekering
Na verwijzing van een arts zal een behandeling om medische redenen vergoed worden vanuit de basisverzekering. Voor zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering betaal je het wettelijk vastgelegd eigen risico. In 2024 is het minimale eigen risico vastgesteld op 385 euro. Let er wel op dat je behandeld wordt bij een zorgverlener die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is moet je (een deel van de) behandeling zelf betalen.
Zorgverzekering 2024
Wil je hulp bij het overstappen van zorgverzekering? Ons team van zorgcoaches staat voor je klaar en is telefonisch bereikbaar op 020 261 16 00. Wil je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken? Dit kan eenvoudig met onze Zorgvergelijker.