Vergoeding bij hartklepaandoeningen
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenHet hart is de grootste spier van het lichaam en pomp bloed naar de rest van het lichaam. Het hart zorgt er dan ook voor dat zuurstof wordt aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd, waardoor het lichaam goed kan functioneren.
Gezonde hartkleppen sluiten perfect en gaan volledig open. Bij een hartklepafwijking is dit niet zo. In dat geval kan het zijn dat de opening is vernauwd (door verkalking of vergroeiing van de klepbladen). Hierdoor stroomt er te weinig bloed door een klep en heeft het hart meer energie nodig om voldoende bloed door de klep te laten stromen.
Het kan ook zijn dat de klep lekt. In dit geval stroomt er wel genoeg bloed door de klep, maar stroomt er een deel hiervan terug in de verkeerde richting. Ook in dit geval moet je hart vaker pompen.
In Nederland lijdt bijna een miljoen mensen aan een hart- of vaatziekte.
Wat is een hartklepafwijking?
Sommige mensen merken niets van hun hartklepafwijking. Verder zijn veelvoorkomende klachten:
- Kortademigheid
- Opgezette voeten
- Pijn op de borst
- Een onregelmatige hartslag
- Moeheid
- Duizeligheid na inspanning
Wat zijn de oorzaken van hartklepaandoeningen?
Er zijn verschillende oorzaken van hartklepafwijkingen. Het kan gaan om een aangeboren afwijking of veroorzaakt worden door ouderdom of ziekte. Ouderdom is de meest voorkomende oorzaak in Nederland.Hoe wordt een hartklepafwijking behandeld?Als je bovengenoemde klachten hebt, breng dan een bezoek aan de huisarts. Mocht je huisarts je klachten herkennen als een hartklepafwijking, zul je doorverwezen worden naar een cardioloog. Een cardioloog zal verder uitgebreid onderzoek doen, onder andere door middel van het maken van een hartfilmpje en bloedonderzoek. Behandeling van een hartklepaandoening is niet altijd (meteen) nodig. Mocht er wel behandeling nodig zijn, dan is het afhankelijk van de ernst van de afwijking voor welke behandeling het beste gekozen kan worden. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het slikken van medicatie, een openhartoperatie of een vervanging van een hartklep via de lies of borstkas.
Vergoedingen door je zorgverzekeraar
Het bezoek aan de huisarts, en na verwijzing, aan de cardioloog wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook de eventuele behandeling, zoals een hartklepoperatie, wordt vergoed.
Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor je medicijn. Het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn volledig vergoedt.
Voor alle zorg die vergoed wordt uit het basispakket, uitgezonderd je bezoek aan je huisarts, betaal je eerst een wettelijk vastgesteld eigen risico. De hoogte van het minimale eigen risico in 2024 bedraagt 385 euro.
Na een operatie kan het eventueel fijn zijn om thuiszorg in huis te krijgen. Hiervoor betaal je een eigen bijdrage, die afhankelijk is van je inkomen. Voor een vergoeding van je eigen bijdrage zijn er verzekeraars die aanvullende pakketten aanbieden. Kijk hiervoor in het overzicht vergoedingen op zorgkiezer.nl.
Zorgverzekering vergelijken
Wil je weten welke zorgverzekering het beste bij jouw wensen en behoeften aansluit? Met onze zorgvergelijker kun je je zorgverzekering vergelijken en direct overstappen met korting.