Vergoeding bij migraine
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutMigraine is een hersenaandoening, bekend om de hoofdpijnvallen. Deze aanvallen kunnen samen gaan met hevige misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, geuren of geluid, of uitvalsverschijnselen (een aura). Het verschilt per persoon wat de exacte symptomen zijn en wat de ernst en de duur is van een migraine aanval.
Last hebben van migraine kan grote invloed hebben op het functioneren in het dagelijks leven. Daarom is het verstandig deskundige hulp te zoeken en je werkgever en omgeving goed te informeren.
Wat is de oorzaak van een migraine aanval?
De precieze oorzaak van migraine is niet bekend. Erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van migraine. Bij 40 tot 60% van de mensen met migraine heeft een familielid ook last van migraine.
Hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan of uitlokken van migraine. Bij vrouwen ontstaat een migraine aanval vaak samen met de menstruatie. In dit geval is er sprake van menstruele, hormonale migraine.
Hoe wordt migraine behandeld?
Migraine is een hersenziekte. De huisarts kan je in sommige gevallen helpen bij het voorschrijven van pijnstillers of medicatie die een aanval kunnen stoppen (Triptaan). Maar het is niet zeker dat deze pijnstillers bij alle migrainepatiënten helpen. Een neuroloog kan helpen bij het kiezen van medicatie die preventief werkt, zoals een bètablokker. Hij of zij kan samen met jou meekijken naar het aanpassen van je levensstijl om er minder last van te hebben.
Vergoeding door je zorgverzekering
Behandeling door de huisarts wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je geen eigen risico. De voorgeschreven medicatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Echter kan het zo zijn, dat je een deel van de medicatie zelf zal moeten betalen als eigen bijdrage, omdat je zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant vergoed.
Voor zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, uitgezonderd je bezoek aan de huisarts, betaal je een wettelijk verplicht eigen risico. Het minimale eigen risico is ook in 2024 vastgesteld op 385 euro. Voor vergoeding van je eigen bijdrage kun je je aanvullend verzekeren.
Zorgverzekering vergelijken
Op ZorgKiezer kun je alle zorgverzekeringen vergelijken nadat je jouw wensen en behoeften ten behoeve van de zorg hebt aangegeven in onze Zorgvergelijker.