Vergoeding bij nek- en rugklachten
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutNek- en rugklachten zijn de meest voorkomende aandoeningen van het bewegingsapparaat in Nederland. Hierbij kan het gaan om specifieke klachten, veroorzaakt door een aantoonbare lichamelijke oorzaak, of aspecifieke rugklachten. Belangrijke symptomen van rugklachten zijn pijn en verminderd lichamelijk functioneren tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Gelukkig herstellen de meeste mensen binnen 1 tot 6 weken.
Wat zijn de oorzaken van nek- en rugklachten?
Specifieke lichamelijke oorzaken voor rugklachten worden meestal niet gevonden. In de meeste gevallen gaat het om aspecifieke klachten, veroorzaakt door fysiologische en omgevingsgebonden determinanten. Onder fysiologische determinanten worden bijvoorbeeld leeftijd, lichamelijke fitheid en kracht van rug- en buikspieren verstaan. Vaak spelen ook fysieke (werkgebonden) factoren een rol.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Voor nek- en rugklachten kun je terecht bij je huisarts. Het eerste onderzoek zal gericht zijn op het uitsluiten van specifieke lichamelijke klachten, zoals een hernia. Mocht er inderdaad sprake zijn van specifieke klachten, dan wordt je in de meeste gevallen verwezen naar een specialist. Wanneer er sprake is van aspecifieke rugklachten is doorverwijzing meestal niet nodig.
Hoe worden nek- en rugklachten behandeld?
Er zijn verschillende behandelmethoden voor aspecifieke rugklachten, waaronder het slikken van pijnstillers, fysiotherapie en advies en leefregels. Medicatie voorgeschreven door je huisarts, wordt in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar. Fysiotherapie wordt pas vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit het basispakket. Het is wel mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor vergoeding van fysiotherapie. Kijk voor een overzicht van vergoedingen op ZorgKiezer.nl.