ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 21:00
Contact

Vergoeding bij osteoporose

Door: - Leestijd: 2 minuten

Bij osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, is er sprake van het broos worden van de botten. Als gevolg hiervan breek je je botten makkelijker en heb je grote kans om last te krijgen van ingezakte ruggenwervels. Botten die het meest breken zijn ruggenwervels, heupen, polsen en bovenbenen. Naast botbreuken, kan er onder andere ook sprake zijn van klachten in organen en evenwichtsverlies. Osteoporose komt veel voor. Volgens het RIVM zijn er in Nederland ruim 850.000 mensen met osteoporose.

Wat is de oorzaak van osteoporose?

Bij osteoporose verliezen botten hun gezonde botstructuur, zoals calcium en andere mineralen, en botmassa. Er is meer sprake van botafbraak dan botopbouw, waardoor geleidelijk meer calcium uit de botten verdwijnt. De belangrijkste achterliggende oorzaak van osteoporose is ouderdom, maar ook genetische aanleg, langdurig gebruik van corticosteroïden en roken zijn risicofactoren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als je klachten hebt kun je terecht bij je huisarts. Op basis van je klachten kan deze je eventueel doorsturen naar een specialist. In het ziekenhuis kan een röntgenfoto gemaakt worden en een botdichtheidsmeting uitgevoerd worden. Bij een botdichtheidsmeting wordt de hoeveelheid kalk in je botten gemeten door middel van scans. Aan de hand hiervan kan de diagnose osteoporose gesteld worden.

Hoe wordt osteoporose behandeld?

Osteoporose kan niet worden genezen. Wel kunnen symptomen en verder botverlies zo veel mogelijk bestreden worden. Het is per persoon verschillend welke behandeling het beste is.
Naast medicijnen zijn er ook een aantal leefstijlaanpassingen die klachten kunnen verhelpen. Belangrijk is om voldoende te bewegen, gezond te eten en preventieve maatregelen tegen vallen te nemen. Door middel van verschillende soorten fysiotherapie kunnen klachten verholpen worden, bijvoorbeeld oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

Vergoeding door je zorgverzekering

De meeste medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts worden vergoed vanuit het basispakket. Het kan zijn dat er voor jouw medicijn een maximum vergoeding geldt en je eventueel een eigen bijdrage moet betalen. Check voor de zekerheid bij je zorgverzekeraar of jouw (merk) medicijn wordt vergoed. Voor fysiotherapie behandelingen geldt dat vanaf 18 jaar de fysiotherapie niet vergoed wordt vanuit het basispakket. Er zijn veel zorgverzekeraars die aanvullende pakketten aanbieden waar bij fysiotherapie behandelingen vergoed worden. Hiervoor is geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Kijk voor een overzicht van zorgverzekeraars en hun aanvullende pakketten op het vergoedingenoverzicht op ZorgKiezer.nl.

Zorgverzekering vergelijken

Het loont dus om je zorgverzekering te vergelijken. In onze zorgvergelijker kan je aangeven welke zorg jij nodig denkt te hebben en de beste zorgverzekeringen voor jouw situatie worden getoond. De top 3 is gemaakt op basis van premies, dekkingen, polisvoorwaarden en jouw persoonlijke zorgbehoeftes. Als je hulp nodig bij het vergelijken kun je ons bereiken via het telefoonnummer 020 261 1600. Ons team van zorgspecialisten staat klaar om je te helpen!

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct